Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 200,00 zł.
Camu camu. Myrciaria dubia (Kunth) Cudowna roślina
Camu camu. Myrciaria dubia (Kunth) Cudowna roślina

Camu camu. Myrciaria dubia (Kunth) Cudowna roślina 

Poszukiwania naturalnych źródeł zdrowia w naturze. Las tropikalny. Camu camu.

Jeden z najlepszych surowców zawierających witaminę C. Standaryzowaną wersję tego ekstraktu znajdziemy w Witamina C 500 FORTE NATURAL od Dr.Herby. Myrciaria dubia – gatunek rośliny z rodziny mirtowatych. Międzynarodowa nazwa handlowa: camu camu. Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej z dorzecza Amazonki. Rośnie na obszarach bagnistych lub okresowo zalewanych.

Skład odżywczy i aktywność przeciwutleniająca. Akter et al. (2011). Owoce są istotnym źródłem minerałów, takich jak sód, potas, wapń, cynk, magnez, mangan i miedź. Zawierają niewielkie ilości pektyny i skrobi. Zawierają również szereg aminokwasów, kwasów organicznych (takich jak kwas cytrynowy, kwas izocytrynowy i kwas jabłkowy) oraz kwasów tłuszczowych (głównie kwas stearynowy, linolowy i oleinowy). Istnieje 21 lotnych związków. Camu camu są głównym źródłem szeregu związków bioaktywnych. Należy do nich wiele polifenoli (flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki, stylbeny i lignany). Związki zależą od stanu dojrzałości rośliny i zastosowanej metody ekstrakcji. Całkowita zawartość fenoli jest wyższa niż w innych owocach tropikalnych, z wyższą zawartością w nasionach i skórce. 

Uwaga! Naturalna witamina C z camu camu jest silniejsza od sztucznej!

Inoue wraz z grupą badaczy (2008) opisali pierwsze badanie in vivo u ludzi na przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości camu camu. Badana populacja składała się z 20 zwykłych palaczy płci męskiej, u których występował przyspieszony stres oksydacyjny. Ci ochotnicy zostali losowo przydzieleni do codziennego przyjmowania 1500 mg tabletek chemicznej, sztucznej witaminy C lub 70 ml 100% soku camu camu jako suplement diety przez 7 dni. Wyjściowe cechy, w tym spożywanie papierosów, przyjmowanie smoły i nikotyny oraz ciśnienie krwi, były podobne w obu grupach. W grupie camu camu po 7 dniach wykryto (!) znaczące poziomy oksydacyjnych markerów stresu oksydacyjnego w moczu i poziomy reaktywnych form tlenu w surowicy znacznie się zmniejszyły, podobnie jak poziomy białek reaktywnych C o wysokiej czułości, interleukiny-6 i interleukiny -8. Nie zaobserwowano odpowiednich zmian w grupie chemicznej witaminy C. Markery te zostały przywrócone w fazie „wymywania” 1 miesiąc po zaprzestaniu używania camu camu. Autorzy doszli do wniosku, że camu camu ma silniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne niż dzienne spożycie 1500 mg witaminy C, chociaż zawartość witaminy C jest równoważna. 

Witamina C 500 FORTE NATURAL od Dr.Herby 

Inne składniki tej wyjątkowej mieszanki są w pełni organiczne, naturalne, bez sztucznej, chemicznej witaminy C: ekstrakty z owoców dzika, róża, amli, aceroli, gryki, jeżyny, czarnej porzeczki standaryzowane na naturalna witaminę C, ekstrakt z gorzkiej pomarańczy standaryzowany na zawartość 90% bioflawonoidów, ekstrakt z ostryżu długiego standaryzowany na zawartość 10% kurkuminoidów, wypełniacz sproszkowany sok z wiśni. 

Polecamy artykuł w Medline na temat tej niezwykłej rośliny. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl