Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 200,00 zł.
Probiotyki i witaminy. Zdrowie XXI wieku.
Probiotyki i witaminy. Zdrowie XXI wieku.

 

 Probiotyki i witaminy. Zdrowie XXI wieku. 

Powszechnie nadużywane antybiotyki i bezgraniczne objadanie się lekami przeciwbólowymi, to dwie charakterystyczne cechy „polskiej terapii”. Już nawet fachowe publikacje dostępne dla lekarzy ostrzegają nas, że Polacy są na trzecim miejscu po Amerykanach i Francuzach w „konsumpcji” leków przeciwbólowych. 

Do czego to wszystko prowadzi? Przecież to dwie najbardziej niebezpieczne dla naszej zdrowej flory jelitowej grupy leków. A jak długo trwa, o ile w ogóle jest, kuracja probiotykowa? Dwa tygodnie? A jak długo powinna trwać? Co najmniej trzy miesiące ! Kto z nas zdaje sobie z tego sprawę? A czy lekarze o tym wiedzą? Ile osób zdaje sobie sprawę w codziennej kuracji, że dodatek nowoczesnych, 100% NATURALNYCH WITAMIN szczególnie witaminy C i witamin D3, K2MK7 i E znacząco poprawi regenerację i funkcje przewodu pokarmowego? 

Ale przecież bakterie są dobre i są też złe. Jak je rozróżnić? Bakterie są grupą drobnoustrojów naturalnie zasiedlającą organizm człowieka, stanowiącą jego endogenną mikroflorę zwana obecnie mikrobiotą. Literatura podaje, że liczba mikroorganizmów zamieszkujących jelita człowieka jest niemalże 10-krotnie wyższa, niż łączna liczba wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Szacuje się, że mikroflora przewodu pokarmowego stanowi ok. 300-500 gatunków bakterii. Warto wiedzieć, że bakterie które są dla człowieka przyjazne a nawet lecznicze nazywane sa w medycynie bakteriami probiotycznymi i są one odkrywane od ponad 100 lat. To ważne, bo znamy ich działanie i obserwujemy je od bardzo dawna. To gwarancja, że są dla nas nie tylko zdrowe, ale i bezpieczne. Słowo „probiotyk” wywodzi się od greckiego  „pro bios”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „dla życia”. Aktualna definicja probiotyków, przedstawiona przez FAO i WHO w 2002 roku, określa  mianem probiotyku żywe mikroorganizmy, które wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza, po podaniu w odpowiedniej dawce. Produkt spożywczy, w skład którego wchodzi zarówno probiotyk jak i prebiotyk nosi nazwę synbiotyku

Zanim poznamy ich działanie lecznicze sprawdźmy jakie są cechy życzliwej naszemu zdrowiu bakterii probiotycznej

• pochodzenie z naturalnej mikroflory jelitowej człowieka

• stabilność w środowisku soku żołądkowego i soli żółciowych

• zdolność przyczepiania się do nabłonka jelitowego

• zdolność przetrwania w jelitach człowieka

• produkcja substancji przeciw bakteriom chorobotwórczym

• aktywność antagonistyczna w stosunku do drobnoustrojów patogennych (grzyby, pasożyty, patogeny)

• bezpieczeństwo zarówno w przypadku wykorzystania klinicznego jak i spożywczego

• potwierdzone klinicznie i udokumentowane efekty zdrowotne.

 Dysbioza, wszelkie zaburzenia równowagi flory bakteryjnej obecnej w jelitach, mogą przyczyniać się do rozwoju chorób jak również utrudniać leczenie chorób cywilizacyjnych i metabolicznych m.in.: otyłości, cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, nieswoistego zapalenia jelit, zespołu jelita drażliwego, raka okrężnicy, alergii pokarmowych i astmy, biegunek i zaparć. Lekarze stosują probiotyk. Szkoda tylko, że tak rzadko i tak krótko. Chociaż lekarze stosują probiotyk w leczeniu od wielu lat, to pierwsze silne sygnały ich wyjątkowej roli w medycynie odbieramy od niedawna, a prym wiodą pediatrzy i co ciekawe probiotyki stosują nawet na Oddziałach Intensywnej Opieki Medycznej(OIOM). W wielu badaniach w neonatologii i pediatrii opisuje się, że zastosowanie flory pro biotycznej i noworodków i niemowląt szczególnie tych, które urodziły się z cięcia cesarskiego może uchronić je przed kolką, biegunkami, alergiami i co najważniejsze ciężkimi zakażeniami szpitalnymi.  

Osoby starsze i probiotyk. Probiotyk to nie tylko pediatria. To również leczenie osób w wieku podeszłym. Dowiedziono, że znacząco poprawiają one u seniorów odporność i stymulują układ immunologiczny, mają działanie przeciwbiegunkowe, a także zapobiegają powstawaniu zaparć, wspomagają leczenie otyłości i znacząco zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego, nie wspominając o produkcji witamin i neuroprzekaźników co ma kolosalne znaczenie w leczeniu osób z chorobami otępiennymi. Proszę pamiętać, że bakterie probiotyczne ograniczają w naszej jamie ustnej patogeny odpowiedzialne za stany zapalne i próchnicę. To szczególnie ważne u osób starszych z protezami uzębienia, jak też u dzieci i u osób z cukrzycą. 

Cierpliwości! Pamiętajmy, że zastosowanie lecznicze probiotyku, tylko w okresie podawania antybiotyku jest niewystarczające. Kuracja zdrowymi bakteriami powinna trwać co najmniej 3 miesiące.

Oś komunikacji mózg-jelit. Mikrobiota przewodu pokarmowego wpływa na prawidłową pracę całego organizmu, a w ostatnich latach opisuje się coraz częściej jej wpływ na działanie naszego mózgu. Tym łącznikiem pomiędzy bakteriami probiotycznymi i naszym mózgiem jest kanał komunikacji osi mózg-jelito. Wymienia się 3 kanały komunikacji: neuronalny poprzez nerw błędny, hormonalny poprzez serotoninę, kwas gama masłowy (GABA)  i melatoninę, immunologiczny  poprzez skoncentrowane wokół jelit naczynia limfatyczne i białe ciałka krwi, które produkują przeciwciała

Na depresję? Psychobiotyki to bakterie probiotyczne, które wykazują swoje działanie na osi jelitowo-mózgowej. Termin psychobiotyk został utworzony przez psychiatrę Teda Dinana i neurologa Johna F. Cryana.  Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum wpływają na redukcję poziomu kortyzolu - hormonu uwalnianego w odpowiedzi na stres. Lactobacillus reuteri oraz kilka innych szczepów bakterii probiotycznych zmniejszają stan zapalny w organizmie, które zwykle współwystępują z depresją. Odpowiadają one także za kontrolę apetytu poprzez zwiększenie stężenia hormonu leptyny i hamowanie wydzielania greliny, co powoduje wysłanie sygnału sytości do mózgu. Lactobacillus rhamnosus redukuje uczucie lęku i depresję. Oddziałuje na mózg poprzez nerw błędny zwiększając wydzielanie neuroprzekaźnika GABA.  Wyobraźmy sobie zatem wnętrze naszego jelita. Do ścianki jelita dostają się końcówki nerwu błędnego i przesyłają impulsy informacyjne i sterujące do i od mózgu. Jelita reagują na substancje chemiczne, które produkują bakterie i patogeny. Nerw błędny zbiera informacje o stanach zapalnych przez włókna czuciowe i wysyła je do mózgu. Takie szlaki neuronalne sterują też szybkością perystaltyki, siłą skurczu mięśni i wydzielaniem soków trawiennych. W zdrowych jelitach bakterie probiotyczne produkują witaminy, enzymu i niezwykle cenną substancję kwas masłowy, który potrafi dosłownie goić nasze komórki jelitowe. W ten sposób probiotyk łagodząc stan zapalny jelit, poprzez nerw błędny doprowadzają do przesyłania informacji do mózgu o chorobie lub dobrostanie panującym w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo oprócz stymulacji nerwu błędnego potrafią jak wspominaliśmy produkować neuroprzekaźniki. Narządy jamy brzusznej a szczególnie żołądek i jelita otoczone sa gęsta siecią naczyń krwionośnych i limfatycznych. Produkowane przez bakterie probiotyczne substancje humoralne sterujące jelitami np. poprawią ich perystaltykę w stresie, a kiedy mamy zaparcia lub biegunki to odbudowa flory jelitowej i odpowiednia dieta w połączeniu z nowoczesną fitoterapią czyli podawaniem stężonych ekstraktów ziół leczniczych i relaksem potrafi wyrównać bardzo wiele takich zaburzeń chorobowych.  Jeżeli chcecie Państwo zaobserwować najbardziej spektakularne efekty wpływu bakterii pro biotycznych na oś komunikacji mózg-jelita, to warto obserwować jak bardzo pozytywny wpływ na zdrowie maja takie działania u dzieci z autyzmem, ADHD lub u osób z nieswoistymi, zapalnymi chorobami jelit (IBS, Leśniowskiego i Crohna, wrzodziejące zapalenie jelit). Probiotyki to również leczenie chorób autoimmunologicznych. Zastanówcie się Państwo jaki negatywny wpływ na nasze chore tkanki ma niewłaściwie pobudzony do ataku nasz własny układ immunologiczny, kiedy w naszych jelitach panoszą się patogeny i pasożyty. Nasze jelita dosłownie „sieją” stanami zapalnymi po organizmie. Nie uda Wam się wyrównać takiego stanu jeżeli nie wyleczycie jelit i nie usuniecie z nich patogenów. Czy w tym wypadku powinniśmy zastosować antybiotyki? Oczywiście, że absolutnie tylko w ostateczności, a wcześniej powinniśmy przez co najmniej sześć miesięcy podawać zdrowe bakterie probiotyczne i zmienić dietę pacjenta. Nasz probiotyk po prostu goi jelita (produkcja kwasu masłowego, kwasu mlekowego, kwasu octowego i witamin) oraz tak jak każdy dobry „lokator” usuną w znaczącej większości  rezydujące w jelitach patogeny poprzez produkcję substancji zwanych bakteriocynami. Probiotyki odżywiają nasze jelito grube! Kwas masłowy produkowany przez bakterie to nie tylko pokarm dla naszych komórek w jelicie grubym, to także lekarstwo na wiele ich dolegliwości. Przyjmuje się, że stanowi on podstawowe źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego, jak również wpływa pozytywnie na regulację transportu przez nabłonek śluzówki jelita, zmniejsza zapalenie i stres oksydacyjny błony śluzowej, wzmacnia śluzówkową barierę jelitową i zapobieganie transformacji nowotworowej komórek jelita grubego. 

Czy można wspierać odchudzanie dzięki probiotykom? Badanie opublikowane w piśmie „British Journal of Nutrition” sugeruje, że spożywanie określonych bakterii probiotycznych może wspomóc walkę z otyłością. Bakterie z rodzaju rodziny Lactobacillus rhamnosus mogą zmieniać przepuszczalność ściany jelita poprzez hamowanie substancji prozapalnych przed ich wchłanianiem do krwiobiegu. Zapobiegają w ten sposób reakcji łańcuchowej prowadzącej do nietolerancji glukozy, cukrzycy typu 2 i otyłości.

Bakterie probiotyczne walczą z nowotworami. Dowiedziono, że codzienne podawanie pacjentom po usunięciu guza i cierpiącym na nowotwór pęcherza bakterii szczepu Lactobacillus casei, zahamowało rozrost tego nowotworu. Ponadto stwierdzono pozytywny wpływ probiotyków na zapobieganie i leczenie nowotworów jelita grubego poprzez aktywację odpowiedzi immunologicznej gospodarza oraz produkowanie antymutagennych i antykarcynogennych substancji zdrowotnych.

Podsumowując: Bakterie probiotyczne to wspaniałe wsparcie w leczeniu wielu chorób. Potrafią nie tylko pomóc nam w zapobieganiu nowotworom jelita grubego, ale też wspierają leczenie depresji oraz odchudzają. Każda z nich ma swoje szczególne właściwości, dlatego warto mieszać je w odpowiedni sposób, aby osiągnąć szerokie działanie zdrowotne.

Choroby cywilizacyjne i leki. Ocenia się, że nasilenie szkodliwych substancji chemicznych w życiu człowieka jest obecnie tak duże, że nie wystarczy równoważyć strat bakterii pro biotycznych w naszych jelitach wyłącznie poprzez kiszone pokarmy takie jak kiszone warzywa czy przetwory mleczne. W dzisiejszych czasach bezwzględnie konieczna jest suplementacja silnymi preparatami pro biotycznymi.

Uwaga! Kuracja probiotyczna po zastosowaniu antybiotyku lub silnych niesteroidowych leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych powinna trwać co najmniej 3 miesiące!

PREBIOTYKI działanie probiotyku może być wzmocnione poprzez podawanie go łącznie z prebiotykiem. Prebiotyk jest to składnik pożywienia niepodlegający strawieniu w przewodzie pokarmowym, pobudzający w sposób selektywny wzrost lub aktywność określonych szczepów jelitowych, wpływając w ten sposób na poprawę stanu zdrowia. Prebiotyki są fermentowane przez ściśle określone mikroorganizmy, zaś błonnik pokarmowy wykorzystywany jest przez większość grup mikroorganizmów bytujących w okrężnicy. Do najbardziej znanych związków o charakterze prebiotyków należą: inulina, oligofruktoza, fruktooligosacharydy, pochodne  galaktozy i pochodne β-glukanów. Polisacharydy prebiotyczne są stosowane w żywności o obniżonej wartości kalorycznej oraz w produktach dla diabetyków. Są one bezzapachowe. Jednym z najlepiej poznanych prebiotyków jest Inulina, rozpuszczalna frakcja błonnika. Inulina oddziałuje pozytywnie na system immunologiczny jelita i jest ona zalecana osobom chorym na celiakię. Ponadto stwierdzono, że inulina obniża indeks glikemiczny pokarmów. Wykazuje również działanie zmniejszające nietolerancję laktozy i zapobiega biegunkom, ogranicza zawartość amoniaku w jelitach oraz poprawia zdolność wydalania azotu przez nerki. Inulina należy do związków hamujących rozwój osteoporozy. Zwiększenie podaży tego składnika w diecie wpływa na poprawę absorpcji wapnia. Właściwości hipolipemiczne, mają duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, a także na zwiększanie wchłaniania wybranych składników mineralnych, w tym poprawę stanu kośćca. Inulina, będąca związkiem niskokalorycznym i jednocześnie pełniącym rolę zamiennika węglowodanów typu skrobi, może stanowić istotny element dietetyczny w żywieniu osób cierpiących na nadwagę i otyłość.

 Wybrane działanie prozdrowotne bakterii probiotycznych i przykłady. 

  • zapobiegają i wspomagają leczenie nowotworów (Lactobacillus casei)
  • wspomagają odchudzanie (Lactobacillus paracasei)
  • działają antyoksydacyjnie i odmładzająco (Bifidobacterium longum)
  • eradykują (usuwają) patogeny chorobotwórcze np. Salmonella, Helicobakter, Escherichia Coli, Gronkowiec Złocisty, candida albicans. (Bifidobacterium lactis)
  • produkują witaminy np. grupy B, K,) i enzymy. (Lactobacillus reuteri)
  • goją uszkodzenia jelita („nieszczelność jelit”) i zniszczone enterocyty (komórki jelitowe w kosmkach)(Lactobacillus rhamnosus)
  • zmniejszają stany zapalne jelit w chorobie Leśniowskiego Crohna, Wrzodziejącym Zapaleniu jelita Grubego, Jelicie Drażliwym (Bifidobacterium bifidum)
  • poprawiają odporność poprzez naprawę układu immunologicznego jelit. (Lactobacillus acidophilus)
  • wspomagają leczenie biegunek wirusowych i bakteryjnych (Bifidobacterium breve)
  • wspomagają leczenie zaparć (Lactobacillus reuteri)
  • trawią laktozę, kazeinę (Streptococcus thermophilus)
  • zmniejszają próchnicę zębów (Lactobacillus paracasei)
  • poprawiają gospodarkę LDL-HDL oraz zmniejszają nadciśnienie tętnicze.( Lactobacillus plantarum)
  • poprawiają nastrój i jakość snu, jak też mają wpływ przeciwdepresyjny (Lactobacillus Helvetius)
  • mają działanie przeciwalergiczne i przeciwastmatyczne (Lactobacillus salivarius)

 Podsumowując. Bakterie w środowisku życia człowieka, to nie tylko patogeny, to również przyjaciele naszego zdrowia czyli probiotyki. Wiele chorób cywilizacyjnych można skutecznie leczyć z pomocą nowoczesnych kompozycji synbiotycznych (probiotyk plus prebiotyk). Probiotyki można podawać w każdym wieku, zawsze zgodnie z instrukcją zawartą w preparatach. Przypominam, żę probiotykoterapia połączona z suplementacją witaminową, szczególnie witaminą C, Witaminami D3, k2MK7, oraz E jest jedną najbardziej naturalnych technik terapeutycznych i znacząco wspiera standardowe leczenie jak też w uzasadnionych przypadkach i pod kontrolą specjalisty, może być stosowana samodzielnie, bez leków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl