Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 200,00 zł.
Witamina C plus KURKUMA plus BIOFLAWONOIDY
Witamina C plus KURKUMA plus BIOFLAWONOIDY

Witamina C - naturalny skarb życia
Witamina C czyli kwas L- askorbinowy została po raz pierwszy wyodrębniona z papryki w 1928 roku przez węgierskiego biochemika Alberta Szenta -Görgyiego, za co został on uhonorowany nagrodą Nobla (1937) w dziedzinie medycyny. Już pięć lat później otrzymano syntetyczny kwas askorbinowy, co do dzisiejszych czasów skutkuje częstym podawaniem go w postaci "chemicznej" zamiast tak cennych źródeł jego występowania w naturze, w otoczeniu bioflawonoidów. W Polsce jakiś czas temu pojawiła się mylna opinia, że jedynym skutecznym kwasem askorbinowym jest ten "lewoskrętny" i ku mojej zgrozie tak nazwane preparaty pojawiały się nawet w aptekach. Na szczęście coraz więcej osób rozumie, że była to pomyłka w opisie budowy chemicznej witaminy i obecnie wkraczamy w nową erę medycyny naturalnej i powrót do źródeł zdrowia, a zasobów witaminy szukamy w ziołach i roślinach gdzie występuje zdrowy i aktywny kwas L- askorbinowy ( odchylający światło spolaryzowane w prawo, a nie w lewo:-)). 

Czy warto wracać do zdrowych, naturalnych preparatów witamin i ziół? Coroczne dane statystyczne ogłoszone przez American Association of Poison Control Center podają, że niepożądane uboczne działania witamin antyoksydacyjnych takich jak witamina C i E nie spowodowały ani jednego przypadku śmiertelnego, natomiast leki i preparaty syntetyczne były przyczyną około 100 000 zgonów - dane te odnoszą się tylko do USA (ok. 300 mln ludności), jednak w leczeniu witaminami warto szukać tego co naturalne, a nie chemiczne. Od wieków poszukiwano przyczyn różnych chorób, a w czasach wielkich odkryć oceanicznych z powodu śmierci wielu marynarzy, poszukiwano przyczyny i lekarstwa na szkorbut (gnilec) - to właśnie ta choroba stanowi przyczynek do odkrycia witaminy C. Nawet nazwa - kwas askorbinowy -pochodzi od nazwy tej choroby "scorbutus".Większość gatunków zwierząt dzięki posiadaniu w wątrobie specjalnego enzymu potrafi produkować samodzielnie tą witaminę. Człowiek (podobnie jak np. świnka morska, psy dalmatyńczyki i łososie) nie posiada niestety tego enzymu i musi ją dostarczać z pożywieniem. Kwas askorbinowy posiada silne właściwości redukujące więc jest antyutleniaczem, co znajduje swoje zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób w tym chorób nowotworowych. Wyizolowana witamina C to bezwonny biały proszek o delikatnie kwaśnym smaku. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie. Bierze udział w wielu niezwykle ważnych reakcjach i przemianach, stymulując różne procesy biochemiczne w organizmie . Dzięki dobrej rozpuszczalności witaminy C oraz dzięki aktywnemu transportowi jest ona wchłaniana przez organizm w ok. 80%. Nie ma absolutnie sensu stosowanie liposomalnych postaci witaminy C, gdyż ich wchłanianie i działanie jest niewiele wyższe, a cena jest horrendalnie wysoka. Kwas L -askorbinowy dzięki swoim właściwościom redukującym może w organizmie przekształcać się w kwas L -dehydroaskorbinowy. Jest to utleniona forma kwasu askorbinowego. Obie formy – zredukowana i utleniona – to cząsteczki biologicznie czynne, posiadające taką samą aktywność witaminową. To znaczy, że nasza witamina pomaga nam nawet po usunięciu wolnego rodnika tlenowego z chorej komórki. Zapasy witaminy C w organizmie są niewielkie, a największe jej ilości znajdują się w organach odznaczających się wysoką aktywnością metaboliczną takich jak nadnercza, mózg, wątroba, trzustka oraz płuca. 

Dlaczego należy prawidłowo się odżywiać lub jeżeli to konieczne suplementować naturalną witaminę C? Przede wszystkim ze względu na jej ochronne działanie na nasze serce i naczynia krwionośne i jest to szczególnie ważne dla osób z chorobami kardiologicznymi, pracujących lub mieszkających w terenach zanieczyszczonych oraz dla palaczy. W codziennym zastosowaniu należy pamiętać, że witaminę C lepiej jest używać w mniejszych dawkach np. 500 mg co 2- 4 godziny niż w megadawkach jeden raz dziennie. Po prostu kwas L - askorbinowy bardzo szybko jest zużywany lub jego nadmiar jest usuwany i dlatego, kiedy leczymy choroby witaminą C należy ja używać bardzo często. Kamica nerkowa? Wiele osób twierdzi, że witamina C w dużych dawkach powoduje kamice nerkową. Przyznaję, że jakiś czas temu poszukiwałem dowodów naukowych na ta teorię, ale w zasobach biblioteki Medline nie znalazłem ani jednej pracy klinicznej potwierdzającej te doniesienia. O ile to osobiście obawiam się takiego działanie chyba wyłącznie przy stosowaniu przez pacjentów chemicznej witaminy C czyli zwykłego chemicznego kwasu L- askorbinowego używanego w laboratoriach do oznaczeń medycznych. A co z nowotworami? Dzięki silnym zdolnościom antyoksydacyjnym witamina C „wymiata” wolne rodniki, zmniejszając ilość uszkodzeń naszego kodu genetycznego (DNA) i co za tym idzie również uszkodzeń białek i lipidów w tkankach, obniżając tym samym ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza żołądka i przełyku. Odporność? Witamina C jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu odpornościowego, gdyż uczestniczy w pobudzaniu odporności oraz wspomaga syntezę interferonu. Zwiększa również aktywność komórek odpornościowych eliminujących nie tylko groźne patogeny, ale też komórki nowotworowe. Biosynteza kolagenu  z aminokwasów jest jedną z najważniejszych funkcji biologicznych witaminy C w organizmie. Jest to białko występujące w skórze, zębach, kościach, tkance łącznej (cały organizm), chrząstce (stawy) i rogówce oka. Poza wymienionymi powyżej funkcjami kwas L-askorbinowy uczestniczy również w: syntezie hormonów np. noradrenalina, przemianie cholesterolu (miażdżyca) i leków, przemianie żelaza niehemowego co ułatwia jego wchłanianie w dwunastnicy (szczególnie ważne w niedokrwistości z niedoboru żelaza), obniżaniu poziomu glukozy we krwi w cukrzycy, obniżaniu ciśnienia tętniczego, regeneracji skóry i tkanek po uszkodzeniu (rany, oparzenia itp.) Witamina C występuje głównie w produktach roślinnych: owocach, warzywach i ziołach. Szczególnie dużo zawiera rokitnik, nać pietruszki, dzika róża, głóg i o czym pewnie niewiele osób wie, znaczne jej ilości znajdziemy w igliwiu sosnowym i świerkowym oraz w niedojrzałych orzechach włoskich. Powyższe informacje stanowią jedynie wstęp do wiedzy o leczeniu i profilaktyce chorób z pomocą witamin. W kolejnych felietonach wprowadzę Państwa w świat suplementacji naturalnej, która jest bardzo niedoceniana a tak bardzo skuteczna w wielu chorobach, które nas dotykają takich jak miażdżyca oraz cukrzyca. 

Obecnie uważa się, że doskonałym uzupełnieniem diety jak też sposobem na leczenie niedoborów witaminowych są naturalne, standaryzowane na zawartość witaminy C ekstrakty roślinne. Niestety wiele osób nadal używa w suplementacji sztucznej, chemicznej witaminy C, nie zdając sobie sprawy, że jest ona wielokrotnie mniej wydajna i skuteczna od naturalnej, szczególnie w połączeniu z bioflawonoidami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl